buat duit dalam penjara

KISAH BENAR – WANITA INI JANA 4 ANGKA SAMBIL DUDUK DALAM PENJARA

Kisahnya begini…
Seorang wanita bernama Puan Shikin hampir sepenuh masanya dihabiskan di “dalam penjara”.  Apabila duduk dalam penjara faham-faham sahajalah.. rasa tidak selesa lebih-lebih lagi masa nak nak berwudhu, pasti ada.

Ditakdirkan satu hari sahabat Pn Shikin diperkenalkan dengan sejenis  tisu lembap istimewa yang kononnya untuk tanggalkan makeup dan segala krim di wajah sebelum berwudhu.. Biasalah perempuan kalau keluar pergi kerja (walaupun kerja dalam penjara) mesti tetap nak pakai mekap walau berbedak kan?

Beliau memang terkejut tak sampai 10 saat segala celak mata, maskara, celak kening, eyeliner yang hitam legam, lipstick “long lasting” DENGAN MUDAHNYA TANGGAL MACAM GOSOK DENGAN MINYAK MAKE-UP REMOVER atau pencuci muka je. Ha tak perlu dah heret pencuci muka ke hulu-kehilir 😁😁😁

Puan Shikin terus beli untuk pakai kegunaan sendiri dan juga terus “sign up” sebagai Angel (ejen) dan dapat harga yang lebih murah.

Produk terbaru di pasaran

Produk terbaru di pasaran

Alhamdulillah PENDAPATAN JUAL IMAAN SUCI WIPES (ISW) CECAH 4 ANGKA SEBULAN 😱😱😱😱 dengan HANYA KONGSIKAN KELEBIHAN TISU IMAAN ni pada rakan sekerja, saudara mara, rakan facebook yang mempunyai masalah yang sama masa nak ambik wudhu jerr…  Tak sangka pulak ramai yang tumpang order dengannya…
.
Syukur kerana HASIL JUALAN SAMBIL DUDUK DALAM PENJARA tu beliau dapat selesaikan banyak masalah kewangannya setiap bulan sepert bil-bil, sewa rumah, ansuran kereta, belanja dapur & juga dapat bawa anak-anak makan diluar tanpa menunggu hari gaji lagi.. Walaupun baru tiga (3) minggu sertai Imaan Angel, bulan ini Puan Shikin berjaya menjadi Top Sales Performer dengan jualan 30 cartons.

Top three (3) Sales Performer

InsyaAllah Puan Shikin antara calon Angel yang layak memenangi trip ke Bandung, Indonesia sebagai insentif hasil jualan Imaan Suci Wipes.  Seramai sepuloh (10) orang Angel akan diterbangkan secara percuma ke Bandung.  Best kan..

Jom ke Bandung

Jom ke Bandung

Itulah kisah seorang pekerja kerajaan di penjara.  Inilah hasilnya bila kita CEPAT BERTINDAK!!!
.
SIAPA YANG NAK DAPAT 4 ANGKA SEBULAN SAMBIL DUDUK DIRUMAH BOLEH PAKAI BAJU LAWA2, BOLEH MEKAP CANTIK2 DEPAN SUAMI, BOLEH BAWA ANAK2 MAKAN DILUAR, BOLEH BELI APA SAHAJA DENGAN DUIT SENDIRI??? 🙋🙋🙋
.

Ramai yang nak tahu apa kelebihan menjadi Angel usahawan Imaan Suci Wipes ini.

i. Produk ini adalah yang pertama di Malaysia, maka tiada saingan. Senang menjualnya.

ii. Tisu lembap pembersih wajah beri kemudahan untuk wanita yang berkerja & travel untuk ambil wudhu dan bersolat.

iii. Harga jualan mampu milik untuk semua golongan.  Maka jualannya memang laju.

iv. Konsep branding & packaging yang sangat cantik dan moden

v. Angel (ejen) dibekalkan dengan beratus testimoni, video, poster, flyers, buntings dengan sokongan yang kuat dari HQ.

vi. Mendapat sokongan latihan percuma daripada Pengasas produk ; Pn Wawa Idris yang juga merupakan seorang penceramah selebriti dalam bidang personaliti, imej & branding.

Keluarga Angel ISW

Keluarga bahagia Angel ISW

Sebarang pertanyaan berkenaan produk , sila whassap nombor berikut:

📲 0 1 9 2 8 6 2 8 2 8
📲 0 1 9 2 8 6 2 8 2 8
📲 0 1 9 2 8 6 2 8 2 8

Maklumat lanjut berkenaan tisu istimewa ini sila layari www.imaansuci.com

tips elakjadi mangsajenayah siber

Tips Elak Gangguan Siber

Pernah tak follower blog patik ni jadi mangsa gangguan siber kan? Maksudnya dapat gangguan di whassap, FB, weechat dan sebagainya. Tidak kira perbuatan jenayah itu secara langsung atau tidak lansgung, jika ia mengundang rasa tidak selesa kepada diri kita, ia dikategorikan sebagai ancaman siber. Hari ini patik nak share beberapa tips cara bagaimana nak elakkan diri kita dari menjadi mangsa gangguan siber.

1. Elakkan untuk berkongsi segala maklumat peribadi di laman sosial

Jangan sesekali berkongsi alamat rumah, alamat pejabat, no.telefon atau sebagainya dalam profile kita tidak kira kepada kaum keluarga, rakan-rakan mahupun rakan online. Ini kerana kita tidak mengetahui sejauhmana data kita dijaga dan sekuat mana privacy yang diberi oleh laman sosial tersebut. Selain itu sentiasa berwaspada dan jangan percaya 100% terhadap apa yang di katakan melalui alam maya kerana kita tidak tahu siapa sebenarnya di sebalik profile tersebut.

2. Jangan ‘approve’ rakan alam maya sesuka hati

Apabila kita menggunakan laman sosial, sudah semestinya ramai rakan-rakan baru yang mahu berkenalan kerana dengan cara ini segalanya menjadi lebih mudah. Terdapat banyak kes yang melibatkan wanita yang terlibat dalam aktiviti ‘love scam’ di mana mereka sanggup berhabis ribuan ringgit untuk memuaskan hati pasangan mereka itu. Jangan terkejut kalau patik katakan ramai mangsa terdiri daripada wanita-wanita yang bekerjaya.

Ini kerana penjenayah aktiviti ini hanya fokus kepada wanita yang mempunyai wang dan mudah untuk ditipu. Sebaiknya, selidik dulu latar belakang melalui maklumat yang dipaparkan di laman sosial mereka. Jika berasa was-was tidak perlu untuk menambah mereka sebagai rakan.  Patik ada ribuan waiting list lelaki yang nak jadi rakan di FB yang belum diluluskan sebab sedang proses screening disamping kuota rakan FB yang dah penuh 🙂

3

3. Kesedaran ketika menggunakan alam siber

Pengguna alam siber seharusnya mengetahui cara yang selamat untuk menggunakan sebarang laman yang disediakan. Sebagai contoh, laman sosial Facebook juga mempunyai hak untuk menyimpan segala maklumat peribadi anda jika anda bersetuju untuk berkongsi maklumat peribadi seperti alamat rumah dan nombor telefon di akaun peribadi anda. Ini membuatkan anda telah ‘exposed’ kepada dunia alam maya. Selain itu, kurangkan berkongsi gambar-gambar yang boleh mendatangkan kemudaratan pada diri contohnya gambar pejabat, rumah, kereta atau pun sebagainya kerana ia memudahkan penjenayah untuk mendapatkan maklumat tentang anda.

4. Jaga percakapan dan pergaulan di alam maya

Walaupun ada baiknya kita menggunakan alam maya untuk berkomunikasi, ia juga dapat memberi kesan buruk terhadap diri kerana komunikasi yang tidak dilakukan secara langsung dapat memberi tanggapan yang salah terhadap intonasi ataupun maksud message tersebut. Jadi lebih baik jika kita menjaga pertuturan dan ayat yang digunakan di dalam alam maya supaya ia tidak menjadi punca pergaduhan ataupun lebih teruk jika ia menjerumus kepada jenayah siber di mana anda boleh difitnah, diugut kerana segala komunikasi di alam maya boleh di simpan oleh orang ramai. Jadi, adalah lebih baik jika kita tahu batas dalam komunikasi di alam siber.

Cara patik, jika ada lelaki yang baru dikenali pm patik, maka patik akan lebih selesa membahasakan mereka encik dan tuan.  Elakkan nada yang terlalu mesra kerana ada segelintir kaum adam ini cepat perasan.  Elakkan nada gedik, stay professional ya.

Mesej Ancaman Siber ini dibawa oleh Imaan Suci Wipes (ISW) . Jom jadi wanita yang bijak dalam setiap langkah dan tindakan ya..

logo imaan

Wawa Idris

Trainer, Entrepreneur, ISW Founder

Patik dengan poster kempen

HENTIKAN JENAYAH SIBER TERHADAP WANITA

unnamed

Assalamualaikum..

Alkisah hari ini patik nak berkempen HENTIKAN JENAYAH SIBER TERHADAP WANITA. Kenapa wanita? sebab wanita ni kaum yang lemah ke? Hmm.. taklah lemah, tapi ramai antara kita senang diperdaya dan termasuk dalam perangkap si penjenayah yang memang terror pasal kelemahan wanita.

Memang perlu diwar-warkan. Macam yang kita telah lihat, dunia telah beralih dari era industrialisasi ke era informasi yang kemudian melahirkan masyarakat informasi (chewahh ayat patik) Masyarakat ketika ini tidak kira yang muda atau yang tua telah memasuki era hujung jari di segala bidang termasuklah bidang teknologi komunikasi dan informasi. Sampaikan ibu patik umur 70 an pun pandai whassap.

Menakutkan mereka ni

Menakutkan mereka ni

Era globalisasi ini bukan hanya melanda di Malaysia tetapi di seluruh negara yang ada di muka bumi ini. Teknologi komunikasi dan informasi yang dicipta adalah untuk memudahkan seseorang mendapatkan dan memberikan maklumat serta bersosial. Tapi ada juga keburukan yang menyebabkan masyarakat lebih terdedah kepada gangguan siber tanpa mengetahui siapa pelakunya.

 

Itulah sebabnya semasa pelancaran Imaan Suci Wipes pada 19hb Julai, kami telah melancakan sekali kempen ini.  Selari dengan tagline jenama IMAAN iaitu Inspiring Beauty, alhamdulillah ianya telah mendapat sambutan yang baik.

Patik dengan poster kempen

Patik dengan poster kempen

 

Gangguan siber dalam bahasa Inggeris juga dikenali sebagai Cyber Harassment. Intipan siber mempunyai banyak persamaan dengan gangguan siber. Cyber Harassment adalah salah satu jenayah siber yang memberikan kesan negatif kepada mangsa seperti kecemasan, tertekan atau psikologis bahaya dengan cara menghina mangsa, mengancam, dan mengugut.

Pelaku gangguan siber akan menyerang mangsa dengan menggunakan e-mail, Facebook, sms dan sebagainya tanpa diketahui identitinya. Adanya media sosial di kalangan remaja membuat mereka dapat berhubungan dengan teman-teman lamanya. Namun dengan munculnya media sosial membawa kesan negatif seperti buli.

Ladies, jom baca 5 Fakta penting ni..

 

5 FAKTA WANITA MUDAH JADI MANGSA JENAYAH CYBER (2)

Bagi mengurangkan risiko berhadapan dengan jenayah siber, patik sarankan kempen kesedaran perlu dilaksanakan bagi membuka mata pengguna siber ni, tidak kira wanita mahupun lelaki dan tidak kira daripada pelbagai peringkat umur untuk lebih berhati-hati memberi segala maklumat di alam siber. Ini kerana penjenayah tidak semestinya terdiri daripada kalangan yang tidak di kenali, namun terdapat beberapa kes di mana mangsa mengenali penjenayah tersebut dan tidak sengaja memberi maklumat peribadi dengan ‘rela hati’.

Sahabat patik sendiri pernah jadi mangsa penipuan RM10,000 oleh seorang Datuk yang dia kenali di laman FaceBook.  Kebetulah pada masa tu dia sangat perlukan wang untuk bisnes.  Penjenayah memang sangat pandai ambil kesempatan.

Angel membawa poster kempen..

Angel membawa poster kempen..

Jadi dengan adanya kempen ‘Stop Cyber Crime Against Women’ ini, patik harap lebih ramai pengguna siber di luar sana lebih peka dengan penggunaan laman-laman sosial dalam perkongsian data peribadi tidak kira kepada orang yang dikenali mahupun tidak dikenali. Maklumat peribadi seperti alamat rumah, nombor telefon, nombor kad pengenalan, nombor akaun bank perlu dijaga rapi bagi mengelakkan segala permasalahan berlaku.

Selain itu, pengguna laman sosial juga perlu lebih berhati-hati dalam memilih rakan yang berada di dalam akaun anda, dan seharusnya ‘tapis’ terlebih dahulu rakan-rakan yang mengikuti laman sosial anda. Ini kerana, sering kita dengar kes-kes yang berkaitan ‘super impose’ yang menggunakan wajah selfie kita dan di edit kepada tubuh badan lain dan menggunakan bahan tersebut untuk melakukan ugutan untuk mendapatkan wang atau lebih dari itu.

Tidak salah untuk mencari kenalan baru di alam siber, namun sikap berwaspada perlu dipratikkan dan kepercayaan tidak harus diberi 100% ketika melayari alam siber.

Jom ladies.. aturkan langkah langkah dengan bijak.. jangan jadi mangsa jenayah siber.

Jom share posting ni, agar ramai dapat manfaat, InsyaAllah..

 

Wawa Idris

Perunding Imej & Usahawan

Wow diskaun sehingga 50%

Jom shopping Kosmetik Korea – The Face Shop

Wanita Korea antara yang mendapat tumpuan lantaran kecantikan kulit mereka.  Jom berkenalan  dengan kosmetik yang berasal daripada Korea iaitu The Face Shop. Patik rasa ramai yang tahu tentang produk ini antara produk kecantikan yang menggunakan ekstrak alam semula jadi dan outlet terletak di seluruh Malaysia.

 

Wow diskaun sehingga 50%

Wow diskaun sehingga 50%

Bertarikh 30 Jun pembukaan semula outlet The Face Shop di One Utama, Selangor. Dengan mengetengahkan konsep baru yang bercirikan alam semula jadi, membuatkan ramai yang tertarik untuk berkunjung ke outlet tersebut.

Premium wall meletakkan produk anti aging – The Therapy

IMG_1360

Hiasan chandelier, dekorasi mewah. 

IMG_1363

Antara produk kosmetik The Face Shop

Selain daripada alat solekan, The Face Shop juga menyediakan produk-produk lain seperti pencuci wajah, losyen, serum dan sebagainya. Jadi tak rugi lah untuk kita berkunjung ke outlet The Face Shop untuk mencari produk yang bersesuaian kerana ia nya juga berasaskan daripada bahan-bahan semula jadi.
IMG_1359

Bahagian kebersihan diri. Di sini terdapat banyak pilihan cleanser, mask dll.

Memang patik rambang mata tengok semua produk-produk The Face shop ni. Biasa lah, perempuan kalau bab-bab kecantikkan diri ni. Lagi-lagi nak raya ni, nak nampak cantik sentiasa. Cakap pasal raya, The Face Shop juga ada membuat promosi sempena pembukaan semula outlet di One Utama, Selangor ni.. jadi apa lagi, jom lah ramai ramai kita cari kosmetik untuk raya akan datang. Mesti nampak bergaya sakan dengan solekan daripada produk The Face Shop terutamanya bagi wanita yang gemar untuk mengenakan solekan ala-ala Korea.

CC Cushion Foundation kegemaran patik

CC Cushion Foundation kegemaran patik

The Face Shop memang kosmetik yang sesuai untuk anda! Promosi sehingga 50% OFF untuk pembelian item kedua + 10% dan pembeli juga bakal mendapat special gift daripada The Face Shop daripada tarikh 30 Jun hingga 3 Julai 2016. Jadi cepat-cepat berkunjung ke The Face Shop One Utama untuk menikmati pembelian yang berbaloi!

P/S: Lepas bersolek dengan produk daripada THE FACE SHOP, jangan lupa untuk mencuci muka dengan IMAAN SUCI WIPES untuk mencapai kebersihan wajah yang maksima.

love

VIDEO S.E.X : TEKNIK BINA NETWORKING DALAM MASA 30 SAAT

Siap juga entry patik kali ini berkenaan teknik berkomuniksi.  Saksikan video S.E.X  ini yang mana patik kongsikan teknik bina networking dalam masa 30 saat.

Jom saksikan..

Untuk keterangan lanjut, patik certikan lagi di sini…

1.Smile: Senyum

Mulakan dengan senyuman. Ini adalah perkara pertama dan isyarat tubuh yang paling berkesan jika hendak dibandingkan dengan yang lain. Ia serta merta membuatkan anda 50 kali lebih senang didekati berbanding dengan memek muka yang berkerut dan bermuka masam. Pastikan ia adalah senyuman yang ikhlas dan tidak dibuat buat seperti senyuman yang ada ukirkan semasa anda bersama dengan orang tersayang dan juga ketika anda terbayang tentang memori memori indah. Selain daripada itu, dengan senyuman anda secara tidak langsung memancarkan aura positif dan senyuman juga mengurangkan rasa gementar dan tekanan darah gemuruh anda juga akan turun serta merta. Ini akan membuatkan anda lebih senang bergaul dan berkomunikasi dengan lebih yakin.


2. Eye Contact: Pandangan mata   

Ramai diluar sana sebolehnya mengelakkan untuk bertentangan mata dengan individu individu lain. Namun harus diingati, pandangan mata adalah salah satu aspek penting dalam kita membina rangkaian dan juga penting dalam berkomunikasi. Ketika berkomunikasi, elakkan memandang tepat kepada mata individu tersebut untuk mengelakkan mereka berasa tidak selesa namun cuba untuk menggunakan isyarat mata anda untuk menunjukkan minat anda kepada apa yang sedang disampaikan oleh individu tersebut. Elakkan untuk berfikir hal hal lain seperti melihat telefon bimbit atau melihat waktu seolah olah anda tidak berminat dengan apa yang sedang dibincangkan dan ini juga boleh menunjukkan bahawa anda seorang yang terburu-buru.

3​ . ​eXcitement – Keterujaan

 
Ketika anda menghadiri sesuatu program, berikan 50% energy anda supaya anda nampak lebih berkeyakinan dan aura positif anda akan sampai kepada  individu lain. Semestinya anda akan berasa janggal dengan keadaan ini kerana anda tidak biasa melakukannya di tempat awam yang lain namun ini akan memberi tanggapan pada individu lain bahawa anda seorang yang boleh dipercayaai dan seorang yang berkeyakinan tinggi. Individu yang berkeyakinan tinggi semestinya individu yang mendapat tumpuan.

Bayangkan keseronokan dan semangat anda ketika anda bercerita tentang sesebuah topik yang anda gemari. Bawakan semangat itu bersama anda semasa anda berjumpa dengan kenalan baru dan lihat perubahan rangkaian kenalan anda.

 

Selamat mencuba ya!!

 

redha

Filem Redha buat Ramai yang Menangis//

Betul ke filem Redha buat ramai yang menangis.  Anda patut tonton sendiri..

Baru-baru ini bertempat di TGV, KLCC patik dan sahabat meluangkan masa memenuhi undangan Kudsia Kahar untuk menonton filem Redha.  Para pelakon yang membintangi filem ini juga turut sama. Filem Redha arahan Tunku Mona Riza telah menemui penonton di pawagam bermula 14 April.

Kami yang beri sokongan filem Redha

Kami yang beri sokongan filem Redha

Rumusan dan pemerhatan patik:-

i. Selama ini patik kurang arif tentang penyakit Autisme.  Rupanya Autisme merupakan masalah gangguan otak yang membatasi kemampuan penghidap tersebut dalam aspek komunikasi, interaksi sosial dan tingkah laku.

Eh dapat free pop corn & air

Eh dapat free pop corn & air

ii. Filem inspirasi dari kisah benar itu menceritakan tentang kehidupan ibu bapa membesarkan anaknya yang menghidap autisme.  Mengisahkan tentang pasangan suami isteri memiliki seorang anak autistik yang bernama Danial.  Pandai betul kanak-kanka ni berlakon. Perasaan sayang Razlan terhadap anaknya itu semakin lama bertukar benci apabila mendapat tahu anaknya itu menghidap penyakit autism. Kita dapat lihat di penghabisan cerita keadaan kanak-kanak sebenar adalah seorang budak berketurunan Cina bersama bapanya. Sedih..

iii. Turut dibintangi oleh Nadiya Nisaa, Remy Ishak, Ruminah Sidek, dan Susan Lancester. Tapi Remy Ishak tak dapat turut serta untuk program ini.

Sahabat luar biasa

Sahabat luar biasa

Terasa insaf di hati ini kerana dapat dilahirkan sempurna dan memperolehi zuriat yang sihat.  Tidak mahu sesekali memeberi label negatif kepada kanak-kanak yang nampak nakal, tidak duduk diam, tidak mendengar kata dan perlahan dalam pembelajaran.  Kerana golongan ini tidak seperti kita, mereka mungkin mengidap autsime.  Ya allah lindungi mereka.. Amin..

Tahniah kepada Kudsia & Co atas inisiatif beliau dan rakan-rakan.

TAJUK : REDHA
Tarikh Tayangan : 14 April 2016
Genre : Drama, Keluarga
Pengarah : Tunku Mona Riza
Pelakon : Nam Ron, Harith Haziq, June Lojong, Izzy Reef, Ruminah Sidek, Nadiya Nisaa, Remy Ishak, Susan Lankester
Terbitan :  Current Pictures Sdn Bhd
Kudsia & Co memberi sumbangan RM3000 kepada persatuan.

Kudsia & Co memberi sumbangan RM3000 kepada persatuan.

Terima kasih Kudsia & Co

Terima kasih Kudsia & Co

 Wawa Idris merupakan jurulatih dan usahawan yang sering mendapat jemputan untuk berkongsi kepakaran beliau dalam membina Profesional Branding. Beliau adalah Pengarah Urusan kepada Syarikat Wow Virtue Training & Consultancy Sdn Bhd.  Kepakaran beliau dalam membantu syarikat korporat serta usahawan dalam Personal Branding, teknik berpenampilan, etika profesional, komunikasi serta kidmat pelanggan.  Berminat untuk berkolabarsi bersama beliau,                                          sila hubungi 019 3830717
 
felcra

Sebak Wawa Idris Kena Gomol dengan Ibu-Ibu dalam Kelas..

Assalamualaikum..

Patik telah dijemput oleh Felcra Berhad untuk melaksanakan kursus selama 2 hari.  Kali ini peserta terdiri daripada pemimpin dan AJK pertubuhan WADIRA seluruh Malaysia.  Kebanyakan mereka adalah wanita yang berusia 3oan sehingga 60an.  Sangat gigih mereke ini menuntut ilmu dikala musim cuti persekolahan ini.. Tinggalkan anak dan cucu semata untuk menuntut ilmu.

Syabas patik ucapkan kepada mereka kerana telah berjaya melengkapkan kursus walaupun hari pertama kelas tamat pada jam 10 malam.  Mereka ini patik anggap seperti ibu patik.  Ada yang sebak semasa mahu mengakhiri kursus.  Best jugak kena gomol dengan ibu-ibu ini 🙂

Saksikan video ringkas sepanjang kursus.

Semoga ilmu bermanfaat.  Terima kasih kepada Tn Hj Zainul Anzaid Bin Hj Seman yang sudi hadir semasa sesi penutupan kursus.  Sebelum patik mengakhiri kursus, kami beramai-ramai menyanyi lagu Gurindam Jiwa.. Sedap suara ibu-ibu ini menyanyi..   Macam ibu patik 🙂 Sedih la jugak ibu-ibu ini..

Ibu-ibu, doakan kejayaan patik ya..

Wawa Idris merupakan jurulatih dan usahawan yang sering mendapat jemputan untuk berkongsi kepakaran beliau dalam membina Professional Branding . Beliau adalah Pengarah Urusan kepada Syarikat Wow Virtue Training & Consultancy Sdn Bhd.  Kepakaran beliau adalah membantu syarikat korporat serta usahawan dalam Personal Branding, teknik berpenampilan, etika professional, komunikasi serta khidmat pelanggan.   Berminat untuk berkolaborasi, sila hubungi 019 3830717.

Moldiv_1458352079521

Tips Mudah untuk Dapatkan Imej Penampilan Kelas A

Assalamualaikum semua.. Kali ini patik nak berkongsi formula mudah untuk mendapatkan imej ‘kelas A’ agar kita kelihatan lebih bergaya, yakin dan berkaliber.  Terdapat empat elemen yang semunya bermula dengan huruf A.

1. Appropriate – Bersesuaian


Di mana sahaja kita berada, imej haruslah bersesuaian mengikut umur, kerjaya, persekitaran tempat, jenis majlis dan sebaginya. Contohnya jika ke pejabat, gayakan pakaian ke pejabat yang sopan dan kemas selari dengan etika pemakaian yang telah ditetapkan. Our professionalism must speaks louder than appearance.  Begitu juga ketika menghadiri seminar di hujung minggu, janganlah terlalu santai.  Apa kata beri sedikit suntikan gaya, mutu dan keunggulan melalui pemilihan jenis pakaian, warna dan stail.

Gunakan kaedah T.O.P yang telah dikongsikan pada artikel yang lepas untuk mendapat keberkesanan yang maksima. Rajinkan diri anda untuk mencari gaya atau fashion yang bersesuaian mengikut majlis. Jika majlis tersebut mempunyai tema, cuba sebaik mungkin untuk menepati tema tersebut supaya anda tidak kelihatan janggal seterusnya membuatkan diri anda berasa tidak selesa.

Pakaian yang sesuai dah tidak sesuai untuk di bawa ke pejabat. Sumber: Google Image

Pakaian yang sesuai dah tidak sesuai untuk di bawa ke pejabat. Sumber: Google Image


2. Authentic – Asli


Dalam penggayaan, adalah lebih bermakna jika anda menjadi diri sendiri. Tidak salah mempunyai idola sebagai inspirasi dalam berfesyen atau bergaya, namun elakkan untuk meniru dari hujung rambut hingga hujung kaki.  Lahirkan identiti tersendiri agar nampak lebih unik.  Ingat, setiap orang berbeza. Ini antara elemen penting dalam Personal Branding untuk tampil lebih stand out.


3. Attractive – Menarik

Imej harus ada daya penarik atau magnet yang bisa membuatkan orang lain terpanggil untuk mengenali anda. Tidak hanya bergantung kepada pemakaian malah kelakuan dan cara berkomunikasi antara faktor yang menyumbang. Ingat ya, image is not all about what you wear, image is A.B.C. iaitu Appearance, Behaviour and Communication (Rujuk artikel penuh di Instagram patik @wawaidris_imejpatik).

Maka jadilah individu yang sedap mata memandang serta disenangi.  Semua orang harus MENARIK PELUANG.  Peluang apa ya?.. Peluang berkawan dan melebarkan networking, peluang untuk didengari, peluang untuk disayangi, peluang untuk naik pangkat, peluang untuk berniaga dan sebagainya.

4. Affordable – Kemampuan

Ramai yang kata untuk menjadi orang yang segak bergaya ini, perlukan bajet yang tinggi atau mahal. Betul ke? Bagi patik, ikutlah kemampuan kita. Tidak perlu untuk berbelanja lebih untuk menarik perhatian orang.  Ingat, ia bukan soal mahal atau murah,  namun ia bergantung kepada cara pemakaian. Ada juga yang membeli pakaian yang berjenama tetapi nampak macam serba tak kena.

Jom lakukan aktiviti ‘wardrobe spring cleaning’ di hujung minggu.  Banyak pakaian yang jarang dipakai  dan cuba mix & match untuk gaya yang pelbagai.

Peserta diajar teknik mix & match di dalam kelas patik

Peserta diajar teknik mix & match di dalam kelas patik

Ada sahabat patik yang kumpul modal dengan menjual kembali pakaian secara on-line  seperti di dalam aplikasi ‘Carousell’. Hasil daripada jualan boleh digunakan untuk mencari pakaian pakaian baru 🙂

Patik harap, perkongsian pada kali ini sedikit sebanyak memberi motivasi kepada pembaca.  Kepada yang mahu belajar untuk bergaya, buat perubahan secara perlahan supaya anda berasa selesa dengan ‘diri baru’ anda. Selamat mencuba!

Wawa Idris merupakan jurulatih dan usahawan yang sering mendapat jemputan untuk berkongsi kepakaran beliau dalam membina Professional Branding . Beliau adalah Pengarah Urusan kepada Syarikat Wow Virtue Training & Consultancy Sdn Bhd.  Kepakaran beliau adalah membantu syarikat korporat serta usahawan dalam Personal Branding, teknik berpenampilan, etika professional, komunikasi serta khidmat pelanggan.   Berminat untuk berkolaborasi, sila hubungi 019 3830717.

 

12512466_826508190828869_833153140722056446_n

TIPS PAKAIAN TUBUH RENDAH, TINGGI DAN BESAR

Assalamualaikum semua..

Patik tahu, ramai wanita dan juga lelaki di luar sana yang mahu kelihatan segak dan bergaya. Namun untuk kelihatan well-groomed memerlukan kebikaksanaan dalam berpakaian. Hari ini patik kongsikan teknik pemakaian mengikut kategori tubuh anda.

Jenis tubuh badan terbahagi kepada empat iaitu (i) sederhana, (ii) tinggi dan kurus, (iii) rendah dan (iv) besar. Selalunya jenis tubuh badan yang sederhana tidak mempunyai begitu banyak masalah untuk menggayakan pakaian. Jadi mari kita lihat satu persatu.

1. Tinggi dan kurus

Lelaki atau wanita yang mempunyai bentuk tubuh badan seperti ini boleh untuk memakai warna-warna terang kerana ianya memberi contrast untuk menampakkan anda sedikit besar. Pilih saiz yang mengikut saiz tubuh anda dan dari segi corak elakkan pakaian bercorak menegak untuk mengelakkan anda kelihatan tidak seimbang bagi yang terlalu kurus dan tinggi.

Tubuh sebegini bebas menggayakan corak melintang atau kotak. Pratikkan teknik layering (boleh lihat tips di Instagram patik: @wawaidris_imejpatik) seperti memakai jaket, sweater atau cardigan untuk kelihatan lebih tegap (sado).

Sahabat patik yang lebih dikenali dengan Yusof YSF ini bertubuh tinggi lampai dan kurus memang agak dramatic orangnya.  Segak dalam pakaian formal dan sempoi dalam pakaian kasual.  Keleksi suits dan jaket yang menarik. Boleh rujuk Facebook atau instagram beiau. Tahniah Yusof kerana beliau baru sahaja berjaya melancarkan produk untuk selebriti Nad Zainal.

Teknik layering oleh Actor, Nazim Othman - Seorang yang bertubuh tinggi dan kurus.

Teknik layering oleh Actor, Nazim Othman – Seorang yang bertubuh tinggi dan kurus.

Padanan persalinan tanpa efek jalur lebih sesuai

Padanan persalinan tanpa efek jalur menegak lebih sesuai

2. Rendah

Untuk yang rendah, cuba bermain dengan warna warna gelap atau anologous untuk mengurangkan contrast pada diri anda. Penggayaan warna analogous iaitu kombinasi warna harmoni buatkan anda lebih tinggi. Berbanding dengan pakaian yang mempunyai contrast yang tinggi (seperti merah dah putih) padanan ini memberi efek lebar. Potongan seluar juga jangan biarkan “berombak ombak” atau terlebih panjang dihujung seluar kerana ini membuatkan anda nampak rendah.

Elakkan memakai pakaian yang tidak mengikut size dan cari lah pakaian yang “trim fit”. Pakaian bercorak jalur membantu anda untuk nampak tinggi. V-neck shirt adalah yang paling sesuai untuk menampakkan anda tinggi dan gunakan kasut yang mempunyai sedikit bertumit tidak kira untuk lelaki atau wanita.

Antara sahabat patik yang bijak memilih pakaian adalah Pak Indra Wiguna dari seberang Indonesia, beliau adalah juga adalah speaker yang namanya sedang meningkat naik di Malaysia.  Boleh follow FaceBook beliau.

Sahabat patik Indra Gunawan yang bijak memilih pakaian

Indra Wiguna yang mempunyai gaya tersendiri

Contoh kombinasi warna analog

Contoh kombinasi warna analog

3. Besar

Untuk yang berbadan besar, ketika berpakaian gunakan warna gelap atau padanan warna-warna monochromatic (warna yang mempunyai tona yang sama). Tidak semestinya anda tidak boleh memakai warna warna lain.

Untuk corak dan aksesori pula, elakkan memakai corak yang besar/bulat/melintang untuk mengelakkan anda nampak besar dari size sebenar. Gayakan pakaian mengikut size anda dan jangan terlalu ketat dan terlalu longgar. Untuk wanita, cari lah material blouse chiffon supaya blouse tersebut terletak pada tubuh dan memberi kesan flowy kepada tubuh anda.

Patik perkenalkan seorang sahabat sekolah patik yang dahulunya full size, dan sekarang telah pun menjadi zumba instructor.  Memang Tizihan bijak dengan padanan pakaian dan gaya tudung serta solekan yang sesuai dengan bentuk badan dan majis.  Boleh ikuti geliau di FaceBook Tee Zhee Han Abdullah atau Intagram beliau tizhee

Harith Iskander, seorang selebriti yang bertubuh agak besar namun selalu tampak kemas dan bergaya

Harith Iskander, seorang selebriti yang bertubuh agak besar namun selalu tampak kemas dan bergaya.

Sahabat patik Tizihan Abdullah yang sentiasa anggun dan stailo dalam penampilan

Tizihan Abdullah yang sentiasa anggun dan stailo dalam penampilan

 

Jadi, dengan sedikit tips ini, patik harap patik dapat membantu pembaca diluar sana untuk bergaya dengan lebih yakin dan pandai untuk mencari gaya yang sesuai dari segi pakaian, corak dan warna. Selamat mencuba!

 

Wawa Idris merupakan jurulatih dan usahawan yang sering mendapat jemputan untuk berkongsi kepakaran beliau dalam membina Professional Branding . Beliau adalah Pengarah Urusan kepada Syarikat Wow Virtue Training & Consultancy Sdn Bhd.  Kepakaran beliau adalah membantu syarikat korporat serta usahawan dalam Personal Branding, teknik berpenampilan, etika professional, komunikasi serta khidmat pelanggan.   Berminat untuk berkolaborasi, sila hubungi 019 3830717.

 

Patik curi selfie..

NAD ZAINAL – SEORANG LAGI SELEBRITI KELUARKAN PRODUK KECANTIKAN

Hari ini patik menerima jemputan menghadiri Pelancaran dan Sesi Media untuk produk sulong Nad Zainal iaitu AUDELA di Hotel JW Mariot. Kuala Lumpur.

Patik curi selfie..

Patik curi selfie..

Dipendekkan cerita, patik kongsikan lima (5) fakta berkenaan produk  Nad Zainal ini.

PRODUK APAKAH INI?
Sejenis minuman (beauty and health supplement drink) dalam bentuk serbuk yang perlu dibancuh dalam air dan diminum untuk kekal cantik, cerah dan kurus.

2

BAGAIMANA PRODUK INI BOLEH MENCANTIK, MENCERAH DAN KURUS?
Menggunakan formulasi terkini untuk memberi kesan 3-5 ganda.

BERAPA LAMA IANYA MEMBERI KESAN?
Seawal 3 – 7 hari.  Tapi dengan banyak minum air kosong dan tidak merokok kesan akan lebih cepat.

SIAPA PATUT AMBIL PRODUK AUDELA?
Untuk remaja akhil baligh dan ke atas yang mahukan kulit cantik, tubuh menawan dan tambah tenaga.

1

 

PANTANG LARANG – patik nak kongsi pantang larang pengambilan produk ini::-
Elakkan kopi dan the semasa minum Audela, tidak sesuai untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi, semasa haid dan tidak sesuai untuk mereka yang ada penyakit serius seperti jantung.

7

Produk ini berharga RM229 dan anda boleh dapatkan melalui stokes dan agen.  Silalah rujuk website www.audelabeauty.com.

Patik dah merasa produk ini, rasa berry.. masam manis macam tu… Patik daokan sasaran Nad untuk menjual 10 ribu unit dalam bulan pertama menjadi kenyataan.  Tahniah kepada Yusof, sahabat patik yang bertanggungjawab menghasilkan produk AUDELA ini.

Selesai di Hotel JW Mariot, patik meneruskan langkah seterusnya ke majlis Pelancaran produk kecantikan Eternelle Organic Skincare pula di Grand Millenium Hotel, Jalan Bukit Bintang, KL. Patik suka juga produk ini, terpegun dengan sesi demo yang tunjukkan result yang cepat. Alhamdulillah hari ini diberi peluang untuk bernetwork dengan ramai insan hebat, positif dan berwawasan.

Inilah dia anak beranak pengasas produk Eternelle

Inilah dia anak beranak pengasas produk Eternelle

Cukuplah tulisan untuk malam ini.  Patik perlu sambung beberapa proposal latihan yang diminta oleh klien.  Selamat malam.

 

Wawa Idris merupakan jurulatih dan usahawan yang sering mendapat jemputan sector korporat, awam serta publik untuk berkongsi kepakaran beliau dalam membina Professional Branding . Beliau adalah Pengarah Urusan kepada Syarikat Wow Virtue Training & Consultancy Sdn Bhd.  Kepakaran beliau adalah membantu syarikat korporat serta usahawan dalam teknik berpenampilan, etika professional, komunikasi dan khidmat pelanggan.   Berminat untuk berkolaborasi, sila hubungi 019 3830717.