Panas atau sejuk kah warna daku?

Salam imejpatik..

Alhamdulillah video warna kali ini telah pun sedia untuk di tonton.  Pada hemat patik, video kali ini nampak lebih okay berbanding video pertama.

Perkongsian kali ini, patik ceritakan dua kategori warna iaitu warna panas dan sejuk serta bagaimana cara untuk menentukan kategori warna yang sesuai untuk individu?

Roda Warna

Roda Warna

Terdapat beberapa cara mudah antaranya :

Cara pertama :- Memeriksa warna urat di pergelangan tangan (nadi). Sekiaranya warna urat anda adalah kebiruan maka tona kulit ada adalah dalam kategori warna sejuk (cool colour). Manakala sekiranya warna urat tersebut adalah kehijauan maka anda adalah dalam kategori warna panas (warm colour)

Cara kedua :- Warna aksesori barang kemas. Sekiranya kulit anda lebih berseri dengan memakai rantai / gelang emas, maka itu petanda anda adalah dari kumpulan warna panas iaitu kesesuaian kepada koleksi warna merah, kuning, oren.

Manakala jika anda tampak lebih berseri dengan warna silver/emas putih/platinum maka anda adalah warna sejuk (cool Colour). Maka anda lebih sesuai mengenakan warna-warna seperti biru, pink, purple.

Lihatlah video yang dihasilkan oleh  Redhu Malek ; videographer yang sangat komited ini:-

 

 

Bonus, patik kongsikan serba sedikit cara penggunaan warna dalam penampilan:-

i.Cuba untuk memakai tidak lebih dari tiga warna dalam setiap penampilan.  Tetapi patik lebih suka kepada 2 warna sahaja. Lebih anggun dan mata orang yang memnadang pun tidak confuse.

ii.Disebabkan hitam dan putih lebih kepada bayang (shades) anda boleh lebih flexible. Contoh memakai 4 warna sekiranya terdapat warna putih dalam pakaian.

iii.Sekiranya terdapat corak, boleh suai padan warna yang terdapat dalam corak untuk nampak lebih harmoni.

iv.Sekiranya memakai baju bercorak (busy prints) padankan dengan skirt/seluar polos/tudung.

v.Warna aksesori seperti tas tangan, rantai dan sebagainya boleh dijadikan panduan untuk menghadkan warna agar tidak keterlaluan.

vi.Ingat, red lips count!!

WawaProfile6

Till next posting.

Jelita dan Selamba diusia 40-an

Semenjak dua menjak ini patik amat gemar memikirkan tentang nombor.  Nombor 4 ialah nombor kegemaran patik kerana patik lahir pada 4 haribulan. Nombor 7 pula ialah nombor kegemaran seorang sahabat baik patik. Beliau ini mempunyai 4 orang anak dan kesemua anak- anak beliau secara kebetulan pula dilahirkan pada 7 haribulan tetapi pada bulan-bulan dan tahun-tahun yang berbeza. Dan sukanya beliau ini kepada nombor 7 ini hinggakan beliau hanya membeli rumah yang beralamat nombor 7.

Gabungkan nombor 4 dan 7 ini, ia akan menjadi angka 47. Dan secara kebetulan ada significant nombor 47 akhir-akhir ini dalam hidup patik.

Nombor 47 yang pertama ialah kadar harga minyak mentah dunia beberapa hari lepas. Iaitu USD47 satu tong. Adalah diramalkan oleh pakar ekonomi bahawa harga minyak dunia akan turun lebih rendah lagi dari ini. Baguslah kalau terus menurun begitu. Kalau harga minyak mentah dunia dah turun, tentu-tentulah harga di stesyen minyak kita akan turun jugak. dapatlah kita “berjimat dahulu dan beringgit kemudian”.

Nombor 47 yang kedua pula ialah umur penyanyi yang patik kagumi (masih teringat lagu Madah Berhelah). Happy belated birthday ke 47 to my Kak Ziana Zain. 2hb May tarikhnya, patik pula 4hb May, tapi beberapa tahun kemudian la. Yeah, kami berbintang Taurus. Orang Taurus ni kuat semangat dan keras kepala tau. Apa yang kita mahu mesti kita akan lakukan. Walau banyak onak dan duri. Betul tak Kak Ziana?

Wefie in Couverture turban

Wefie in Couverture turban

Baru-baru ni viral di laman sosial tentang video Kak Ziana kita ni  ‘tercampak’ microfon yang beliau pegang sewaktu membuat satu persembahan di Kuala Lumpur Fashion Week. Ialah, dah bertahun pegang mikrofon dari zaman bujang hingga ke anak 5 pun, malang tetap tidak berbau. Tapi yang menarik perhatian patik ialah, betapa profesionalnya beliau menghadapi situasi itu. Syabas!

Baru-baru ini patik dapat turut serta dalam sesi fotografi cover page Majalah Nona yang menampilkan tiga Diva iaitu Ziana Zain, Vaneeda Imran dan juga Nora Danish.  Dengan sikap profesional tiga diva ini, ianya berjalan dengan lancar dan pantas.  Patik hadir di belakang tabir sebagai penaja koleksi turban yang dipakai oleh tiga diva ini di bawah jenama Couverture Kuala Lumpur.

Behind the scene

Behind the scene

Turban Ziana Zain oleh Couverture KL

Turban Ziana Zain oleh Couverture KL

Bercerita semula tentang Ziana Zain, patik memerhati perlakuan diva ini.  Beliau sangat sporting, tidak demanding dan agak gila-gila juga.  Dia memang sukakan muzik dan selalu menggerakkan badannya mengikut melodi lagu yang di pasang bagi menaikkan mood shooting.

Cantik-cantik persalinan  mereka.  Untung ajdi selebriti.

Cantik-cantik persalinan mereka. Untung  jadi selebriti.

Ada juga kami berbual tentang kisah microfon terbang.  Sangat spontan beliau memberi reaksi.  Pernah tak anda mengalami situasi sedemikian rupa? Macam mana nak cover malu ye?  Patik juga pernah mengalami beberapa insiden, antara insiden yang patik masih ingat semasa patik di tingkatan dua.  Patik naik bas ke sekolah (public transport) waktu itu bas SriJaya.

Ada satu ketika, dalam keadaan patik berdiri, bas break secara tiba-tiba di satu perhentian bas. Maka patik yang masa itu sangat ringan dan kurus ibarat plywood telah melayang dari tengah-tengah badan bas ke tempat duduk pemandu.  Alahai malunya, terus bangun dan cepat-cepatla patik turun bas dan jalan kaki sahaja ke sekolah.

Tutuplah cerita malu tu.  Begitulah kisah nombor pada ruangan kali ini. Ada nombor yang bagus dan ada nombor yang merungsingkan. Apapun, nombor hanyalah ‘indication’ di dalam kehidupan kita. Gunakanlah ia sebagai panduan halatuju hidup kita.  Patik mengagumi kecantikan Ziana Zain.  Patik harap apabila umur patik mencecah 4oan nanti, patik juga masih anggun dan sihat seperti beliau.  InsyaAllah boleh.

Yeay selesai.  Lunch provided by Fraser Residence

Yeay selesai. Lunch provided by Fraser Residence

Ibu comel Nora Danish

Ibu comel Nora Danish

Till my next posting, Salaam dari Imejpatik.  Owh jangan lupa dapatkan Majalah Nona keluaran akan datang.

Jelitanya Vaneeda Imran di umur 40-an

Jelitanya Vaneeda Imran di usia 40-an

Pakai towel pun menarik..

As salaam dari patik,

Minggu lepas merupakan minggu yang amat sibuk buat patik, maklumlah minggu terakhir Syawal. Maka banyaklah last minute open house yang perlu dihadiri.

Nampaknya kesibukan patik akan berterusan minggu ini dan minggu akan datang. Maklumlah, selepas sebulan berpuasa, sebulan juga berhari raya, masa dah tiba untuk patik bekerja dan mencari seberapa banyak suap nasi pula.

Dalam kesibukkan patik yang tiada berpenghujung ini, sempat juga patik melayari laman laman web dan online news untuk mengisi ruang otak yang masih banyak vacancy ini untuk dipenuhi dengan ilmu-ilmu yang bermanafaat.

Ada beberapa berita dan article yang amat menarik perhatian patik. Tapi, sorry kerana menghampakan, hanya satu berita dan satu article saja yang akan patik sentuh di sini kerana satu berita lagi terlalu x-rated untuk patik masukkan di dalam blog ini. Maklumlah, Imejpatik ni rated U. Bukan 18SX ya.

Berita yang satu tu bertajuk “Pasangan Berpisah Kerana Isteri Gila Berfutsal”.  (Harian Metro). Boleh gitu? Apa sudah jadi dengan dunia kita ni? Kalau zaman bonda dan ayahanda patik dulu, ini semua tak pernah pun kedengaran. Ialah, zaman tu futsal pun takda. Sekarang ni bukan sebab futsal saja, sebab salah letak ubat gigi di bilik mandi pun boleh menyebabkan perceraian.

Menurut ceritanya, si suami ni tidak tahan dengan sikap isterinya yang sering meninggalkan beliau di rumah oleh kerana si isteri suka sangat keluar bermain futsal dengan kawan- kawan lain. Ialah, si isteri pun kalau nak main futsal kenalah pergi ke gelanggang futsal. Takkan nak main futsal di rumah? Mana muat nak letak gelanggang futsal di rumah.

Beralih kepada Article yang satu yang patik baca pula bertajuk “7 perkara aneh dilakukan wanita yang amat menarik perhatian lelaki”. Maksudnya, kalau kaum wanita ingin menarik perhatian lelaki, lakukanlah 7 perkara aneh ini. (Sebenarnya bukan aneh sangat pun, yang anehnya ialah kaum lelaki boleh tertarik dan merasakan wanita itu sexy kalau melakukan perkara-perkara simple ini).

Apa dia 7 perkara yang dilakukan wanita yang nampak sexy dan menarik di mata lelaki tu…
1) Pakai cermin mata. So tak perlu lagi kita ni tercari-cari tinted contact lense buatan Korea tu ya.

Sexy (sumber: google)

Sexy (sumber: google)

2) Loghat. Bukan loghat as in perangai ya. Loghat as in dialect kita masa bercakap. e.g. loghat Kelate, loghat Nogori, loghat Ganu etc. Itulah sebabnya lelaki-lelaki di KL ni suka pada Mek Kelate agaknya.

3) Lilitan towel di kepala selepas mandi atau membasuh rambut. Ala-ala memakai turban gitu. Now you know why I went into the turban business 🙂

Ooopps tersilap foto (sumber : google)

Ooopps tersilap foto (sumber : google)

4) Sewaktu wanita sedang mengenakan make-up. Nampaknya, kaum lelaki nampak kita lebih sexy sewaktu sedang bermake-up dan bukannya apabila kita telah mengenakan make-up.

5) Sewaktu wanita sedang bersenam dan exercise. So, untuk si suami yang tidak suka isterinya berfutsal di atas tadi, anda silap. Anda sepatutnya mendapati isteri anda lebih sexy dan menarik sebab dia suka ber-exercise.  Anyway, patik sanggup berlapar rather than exercise in order to get my ideal weight 🙂

Cantiknya dia bersenam. (sumber: google)

Cantiknya dia bersenam. (sumber: google)

6) Wanita memakai celorong celoreng pada pakaian, seluar, beg tangan dan sebagainya. Rupanya lelaki suka wanita yang yang dekat pada nature dan seperti hutan bergerak. Kenapa pula tu?

 

Eh. kembar patik  :-) (sumber google)

Eh. kembar patik 🙂 (sumber google)

7) Wanita yang memakai baju pasangan lelakinya. Yang ni patik suka.  Info lanjut boleh dibaca di wnmlife.com.

Inilah saja yang dapat patik kongsikan di dalam kesibukkan patik sekarang. Mungkin ramai yang tertanya-tanya apa kaitan berita pertama dengan article diatas ini. Pada pendapat patik, pasangan tersebut masih boleh diselamatkan. If you can’t beat her, join her. Mulalah bermain futsal dengan siisteri, perhatikan beliau sewaktu beliau sedang bermain futsal tu, atau sewaktu beliau melilitkan towelnya di rambut basah beliau, boleh juga belikan beliau sepasang t-shirt atau seluar loreng. Atau paling tidak, berikanlah si isteri mengenakan kemeja tuan…mana tau, ‘sparks will fly’ dan you will find each other attractive again.

Till my next posting, salaam dari Imejpatik.

Sayang isteri beli-belikan..

As Salaam dari Patik,

 

Viral di social media

Viral di sosial media

Pagi-pagi lagi patik dah tersenyum-senyum bila menerima screen shot melalui whassap.  Ada pula mesej dari si pengirim “Test Test. Tengok sape yang sentap”

Mungkin yang dimaksudkan sipengirim ialah samada si suami atau si isteri kah yang patut terasa dengan komen begini.  Hmm, siapa yang dah sentap ya?

Pada para suami di luar sana, mungkin betul juga kata si penulis, “bini kamu jadi begitu sbb kamu yg kedekut”. Bila nak cari tv plasma, sanggup beli yang besar. Bila nak cari motor baru, sanggup beli motor besar. Bila nak cari kereta baru, suka beli kereta besar. Tapi bila isteri dah besar, lain pulak ceritanya 🙂

Ya persoalannya seberapa ramai lelaki atau suami sanggup melabur (tak nak guna perkataan berbelanja) untuk adjust pasangan kita yang dah ‘gemuk’, ‘comot’ dan ‘tak cantik’.  Semasa dulunya cantik, sebab masih anak dara, belum beranak, kini perlu jaga anak dan pelbagai tugasan harian di rumah yang patut dilakukan tambahan tekanan di tempat kerja dan pelbagai faktor ketidaktentuan hormon yang menyumbang kepada kenaikan selera makan dan penurunan kadar metabolisma (dah macam doktor pula patik 🙂  )
Nak tahu tak, menurut satu kajian di Amerika, untuk menjadi Miss World atau Miss Universe memerlukan investment sebanyak lebih USD100k oleh seseorang peserta dari sejak berumur belasan tahun sebelum beliau bersedia untuk menyertai pertandingan ratu cantik tu tau.

Patik tidaklah menyuruh kita invest sampai berpuluh ribu ringgit untuk kelihatan cantik, bergaya dan menawan. Dan tak perlulah sampai mencari Miss Universe untuk menjadi suri rumahtangga kita. Tetapi, kalau nak maintan cun, memang kena la invest sikit dari segi wang ringgit dan tenaga.  Yang penting, si suami mestilah menjadi ‘trophy’ kebanggaan si isteri, dan si isteri pula ‘trophy’ kemenangan si suami.

So, apa kata si suami tu melaburlah apa yang mampu untuk memenangi ‘trophy’ kemenangan. Sayang isteri beli-belikanlah. Pulangannya pasti lumayan.

Dan si isteri pula, apa kata dalami dan praktikkanlah ilmu menggayakan dan menghias diri dari majalah, internet termasuk di You Tube (macam-macam cara ikatan hijab dan tutorial make up). Tak perlu meminta suami atau kita sendiri berbelanja besar membeli pakaian, make-up dan aksesori mahal lagi berjenama untuk kelihatan anggun bergaya. Malahan  ada juga teknik-teknik untuk kelihatan slim melalui cara pemakaian.

Kesimpulannya, kepada para suami di luar sana yang sayangkan isteri masing-masing, mulakan pelaburan dengan menghadiahkan isteri tuan-tuan elaun spa/facial setiap bulan untuk mereka memanjakan diri.  Atau hadiahkan mereka tiket ke kelas penampilan diri bersama patik, WawaIdris. InsyaAllah pasti terpegun.
Para isteri pun kita sama-sama put in some effort to make it better ya, 🙂

 

Moldiv_1439739812717

OK to be sad & mad, not OK to be BAD

Till next posting, Salaam dari Imejpatik

Gempak Raya Jakel 2015

Assalamualaikum dan salam WOW dari patik.

Selepas waktu pejabat patik sempat singgah ke Rumah Terbuka Aidilfitri Kumpulan Jakel di Wisma Jakel, Kuala Lumpur.  Patik tiba sekitar pukul 6 petang, Walaupun crowd agak kurang pada waktu tersebut,  namun masih terdapat beberapa orang rakan selebriti dan VIPs.

Jamuan Raya kali ini bertema Gempak Raya Jakel menyasarkan kehadiran seramai 15,000 orang.  Wow memang gempak.  Patik masih ingat tahun lepas, patik menerima undangan Jamuan Raya di kediaman pemilik Jakel ini di Ampang, namun tahun ini sambutan yang lebih hebat di bangunan baru. Tahniah Jakel.

Makanan sedap-sedap, tapi patik taklah makan sangat, kerana leka berbual dan berselfie dengan rakan dan taulan, actually on diet 🙂 .

Patik sangat impressed dengan pasangan Bumiputra Datuk Mohamed Faroz dan Datin Farah Philip yang telah berjaya meluaskan empayar mereka.  Terkini patik dimaklumkan Jakel telah melibatkan diri dalam bidang hartanah di bawah syarikat Jakel Development Sdn Bhd.  Projek pertama mereka terletak di Cheras, Kuala Lumpur iaitu J.Dupion telah hampir 70% telah terjual .  Tahukah anda Dupion adalah nama fabrik sutera.  Kreatif juga mereka ini.  Kain sememangnya tidak dapat dipisahkan 🙂

Apa hubungan patik dengan Jakel ini?  Of course, Patik tiada hubungan saudara 🙂 Namun patik pernah dilantik sebagai konsultan untuk melatih pekerja jenama tudung milik Jakel iaitu Ariani dari aspek Customer Service & Grooming- Bengkel Persona Ariani.  Patik sertakan link video di You Tube PERSONA ARIANI untuk tontonan pembaca blog patik.

Sebelum pulang, patik sempat singgah di butik Ariani Ready To Wear.  Koleksi blouse, jubah, jaket dan seluar yang elegan boleh juga di dapati secara online di Ariani Online.

Akhir sekali patik kongsikan beberapa gambar untuk tontonan pembaca .

p/s : Tidak sempat menukar baju, patik datang dengan baju kerja. Nasib baik memang ada di dalam dress code majlis.

Berkesempatan ketemu Datuk Siti Nurhaliza

Berkesempatan ketemu Datuk Siti Nurhaliza

 

IMG20150813191238

Si ayu Datin Farah Philip-antara tulang belakang Jakel

Photo Booth

Behind the scene Analisa warna – Episod 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Saya Wawa Idris

Wow Attitude Wow Attire

Perunding Imej anda.

Apa khabar? Saya percaya anda WOW hari ini.

Ini bukan opening Rancangan Nona tetapi itulah dia opening script bagi video ulung patik dipanggil “Analisa Warna”.

Ilham untuk menghasilkan video ini datang sewaktu patik berada di dalam pesawat ke Singapura. Betapa anggun dan berkesannya Pramugari di dalam video yang ditayangkan menyampaikan taklimat keselamatan.

Lantas setibanya patik di Kota Singa terus menghubungi beberapa orang sahabat untuk berkolaborasi menghasilkan sebuah video untuk tatapan penonton patik.

Alhamdulillah, berkat kolaborasi bersama Tuan Redhu Malek, photographer dan cinematographer muda yang begitu professional dan hardworking, suatu video empat episod telah disiapkan dalam masa 3 jam shooting sahaja.  Patik pun berkata sesedap rasa hingga kadang-kadang terlepas koma dan noktah.

Syabas dan jutaan terima kaseh Tuan Redhu. Almaklumlah, beliau terpaksa melayan karenah patik yang bukannya seorang pengacara atau penyampai professional ni. Sudah terbiasa di dalam kelas syarahan patik yang banyak pergerakan tangan dan body movements sehingga terbawa-bawa dalam rakaman. InsyaAllah dengan tunjuk ajar beliau, akan datang patik lebih poised ala-ala pengacara Rancangan Nona 🙂  Untuk mendapatkan khidmat cemerlang Tuan Redhu, sila layari www.redhumalek.com. Terima ksih juga kepada Uncle Kay (Kawaras Yahaya) atas bantuan beliau.

Untuk episod pertama ini, suara patik still okay, nantikan di episode akan datang suara patik dah mula serak-serak basah , ala-ala Farah Fauzana 🙂

hi

Behind the scene

Apapun, niat patik hanyalah untuk berkongsi dengan penonton dan pembaca sekalian ilmu yang patik miliki ini.  Kepada yang mahu berinteraksi secara live bersama patik, temui patik di Bengkel Warna & Pesona pada 20hb September (Sabtu) dan tempat bakal dimaklumkan.  Pendaftaran +60193830717.

Selamat menonton, see you in the next video and till next posting.

Analisa Warna – Episod 1

 

P/s : Jangan lupa suka (like) dan subscribe video patik

Siapakah gerangan?

Bismillahhirrahmanirrahim… Salam Ramadhan yang ke 27.. my first attempt to write.. One fact about me, I love reading but I hate writing, words are hard for me. They’ve always been hard for me.  Patik prefer to talk, that’s the reason patik become a trainer..  Hhhmm, patik just wanna challenge myself to do something that scare me.. Like patik always did, be out of your comfort zone..

Patik adalah Wawa Idris, not to mentioned my real name, it’s quite hard to pronounce.. patik berbangsa Melayu, ada juga yang bertanya “are you mix’?  my answer.. “Haah! Im mix, half Negeri Sembilan and half Perak J” ,   Soalan lain, You ni siam ke? Indonesia ke? Waktu dalam teksi di Jakarta, driver teksi bertanya, “Are you Muslim?”dalam hati patik berkata kata “Ha tula.. siapa suruh tak pakai tudung.. ”  🙂

Dahulunya patik hanyalah budak comot yang duduk di kota KL, tiada keyakinan.  Kepayahan & ketakutan membuatkan patik menjadi seorang yang berdikari.. Ramai orang yang suka untuk kembali ke zaman mereka kecil, tetapi bukan patik.

Ibu patik berasal dari Seri Menanti (sebelum ini dikenali dengan Seri Menunggu, gurau jea..), Negeri Sembilan.  Jadi faham-fahamlah, maka cili api memang ibu patik beli timbang kilo.. Bapa patik dari Perak.  Owhh teringat pada Opah patik, dah hampir 80 tahun umur, Opah suka berbual dengan cucu-cucunya, tapi kami yang orang Key Ell ni, banyak butir loghat yang kami tak faham, main angguk-angguk macam faham nak ambil hati Opah.. sian Opah.. dah bongkok dah Opah patik..

Apa yang patik buat..

Patik bekerja, patik juga merupakan seorang Perunding Imej Bertuliah, sering mendapat jemputan oleh syarikat korporat untuk berkongsi ilmu Penampilan Imej Profesional.  Ada juga dijemput untuk memberi perkongsian singkat di public seminar anjuran sahabat trainer yang lain dan juga  jemputan daripada jenama atau perniagaan yang perlukan kepakaran patik.  Sering juga patik dijemput oleh pihak media untuk muncul di kaca TV dan Radio seperti Media Prima, RTM, Astro dan BERNAMA untuk berkongsi kepakaran patik.  That’s the answer to those yang selalu buat statement “You look familiar”.. apa pun patik bukanlah selebriti 🙂

Patik juga merupakan co-founder jenama Turban Couverture Kuala Lumpur. Terima kasih kepada kaum keluarga dah para sahabat patik yang memberikan sokongan dan berdoa untuk kejayaan patik.. Terlalu banyak untuk patik bercerita.. till the next posting..

WawaProfile7

 

Audrey Hepburn, ikon fesyen yang patik minati.

Patik juga merupakan co-founder jenama Turban Couverture Kuala Lumpur. Terima kasih kepada kaum keluarga dah para sahabat patik yang memberikan sokongan dan berdoa untuk kejayaan patik.. Terlalu banyak untuk patik bercerita.. till the next posting..

MH – Wira di sebalik kebaya

Akhirnya setelah 17 bulan menghilang, kita diketemukan dengan suatu ‘clue’ yang diharapkan akan dapat merungkai sebuah misteri. Sebahagian dari apa yang kini dikenal pasti sebagai bahagian sayap kapalterbang jenis Boeing 777 dan kemungkinan besar MH370 kepunyaan negara. Di temui terdampar di pantai pulau Reunion yang terletak di pesisir Madagascar. Lebih 8,000 batu dari destinasi asalnya Beijing, China.

Dalam pada patik berduka dengan kehilangan yang berlaku lebih 510 hari lalu, patik juga di dalam ketakjuban di dalam memahami kuasa Allah. Berbagai teori samada teknikal, konspirasi dan teori alam ghaib dicanangkan di segenap pelusuk alam maya ini untuk memberi jawapan kehilangan MH370. Termasuklah Raja Bomoh yang menunjukkan skill terbang di KLIA.

Pelbagai peralatan canggih, moden dan terkini termasuklah satelit di angkasa digunakan untuk mencari dan menyelamat.    Namun akhirnya kuasa alam yang dikawal selia oleh Allah jua yang menampilkan jawapannya. Hilang di lautan dalam, hanyut di bawa ombak lalu terdampar di daratan.  227 orang penumpang hilang dan diumumkan terkorban bersama-sama kehilangan pesawat tersebut.

mh1

Sumber: Google

12 anak kapal yang bersama-sama penumpang-penumpang tersebut turut terkorban jiwa sewaktu mereka melaksanakan tugasan terakhir mereka di dalam memberikan perkhidmatan kepada para penumpang demi keselesaan mereka sepanjang perjalanan itu. Mereka adalah wira yang tidak di dendang.

Sebagai seorang yang pernah menjadi “tetamu” MAS di atas pesawat mereka, patik sentiasa mendapat layanan yang mesra dari setiap cabin crew yang bertugas. Samada di kelas business mahupun di kelas ekonomi. Sambutan mereka ketika patik melangkah masuk ke kabin kapalterbang, disapa dengan senyuman dan ucap selamat, walaupun patik mungkin penumpang yang ke 500 yang telah mereka temui pada hari itu.  Itulah Golden Service MAS.

Patik ingat lagi 14 hari selepas kehilangan peawat MH370, tragedi itu masih hangat diperkatakan di seluruh dunia, dan patik terbang ke London untuk menghadiri classes for my Style Coaching Certification. Menaiki pesawat Emirates, sepanjang perjalanan resah gelisah, tidur tak lena, berdoa pesawat itu dapat bawa patik mendarat di London dengan selamat.

 

mh2

Wajah kurang konfiden patik di dalam pesawat

mh3

Akhbar ini masih di dalam simpanan patik sebagai koleksi sejarah untuk ditunjukkan kepada anak patik kelak.

Berita tragedi MH370 terpampang di semua dada akhbar di London pada ketika itu.  Terguris juga perasaan dengan laporan yang disajikan oleh media.

Mengingati barisan pramugari MAS, patik percaya ramai yang bersetuju Sarong Kebaya hijau berbunga yang mula dipakai oleh setiap pramugari MAS sejak tahun 1986, mereka kelihatan ayu dan anggun namun tetap professional dan versatile untuk melaksanakan setiap tugasan di dalam kabin. Dari melayan penumpang, mengangkat bagasi, menolak troli, menyediakan makanan, mencuci galley sehingga membersihkan tandas kapalterbang pun boleh dilakukan walau di dalam kebaya tersebut.

Dan patik juga dimaklumkan bahawa belahan pada kain kebaya peramugari sebenarnya mempunyai fungsi keselamatan. Di dalam kecemasan, si pemakai akan mengangkat ‘helm’ kain dan diikat dipinggang menjadikannya seperti skirt untuk membolehkan pemakai bergerak lebih tangkas.

Dan pada malam yang malang buat mereka dan buat semua tetamu MH370, 17 bulan lalu. Patik amat pasti setiap 12 orang anak kapal pesawat tersebut masih lagi kelihatan anggun dan segak, masih tetap tenang melayan para penumpang dan mereka masih kekal profesional di dalam menghadapi kecelakaan yang mereka hadapi di saat-saat mencemaskan jauh tinggi di udara sana.

Tiada siapa menjangka malang yang bakal menimpa mereka, tugas tetap tugas. Selagi di dalam uniform, selagi itu Golden Service di berikan.

Seorang cendikiawan pernah memberitahu patik…”seorang wira tidak perlu terkorban di dalam celoreng sambil memegang senjata”…”wira patik pergi di dalam kebaya hijaunya”.

Buat semua anak-anak kapal MH370…kamu wira patik…kamulah juga Malaysia Hero.

Till next posting.

Foto terakhir untuk entry ini.

mh4

Hyde Park- A must visit place setiap kali patik ke sana.